Mýtus: Kvůli Evropské unii máme mnohem méně kvalitní jídlo než dřív

Velmi oblíbeným mýtem je údajná klesající kvalita jídla, za kterou prý nese odpovědnost Evropská unie. Jedná se ale o další nesmysl, který vychází částečně z nostalgie, částečně z prosté lži. Faktem je, že současné potraviny jsou nejen kvalitnější, ale hlavně bezpečnější. Díky Evropské unii i české legislativě se mnohem více než kdy dřív kontroluje, co člověk skutečně dostane na talíř. „Potraviny za komunismu byly horší, protože byly vyráběny z horších surovin, prostředí bylo víc znečištěné chemikáliemi – PCB, DDT,“ říká uznávaný odborník v mlékárenství a člen správní rady mlékáren Savencia Oldřich Obermaier pro server Info.cz. A ještě hůř na tom bylo jídlo, když došlo na sledování škodlivin. „Když se za socialismu zjistilo, že některý výrobek obsahuje nějakou škodlivinu, tak se to řešilo většinou tajně a veřejnost se o problému kolikrát ani nedozvěděla. Tím, že jsme v Evropské unii, navíc patříme do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva). Ten slouží k oznamování rizikových potravin,“ říká v rozhovoru pro Lidové noviny chemička Jana Hajšlová. A poměrně nedávno se ukázalo, že tento systém má svůj smysl, když v Česku varoval před šířením závadného polského masa.